Kartusis apelsinas (Citrus Aurantium Amara)
Augalų šeima Rutaceae
Sinonimai
Sevilijos apelsinas
Citrus aurantium L. Subsp. amara L., Citrus aurantium L. Subsp. aurantium
Kilmė
Kartusis apelsinas yra kilęs iš Pietryčių Azijos, o žmonės jį platino daugelyje pasaulio vietų. Tiesą sakant, visų apelsinų ir citrusinių vaisių kilmės istorija mus atveda prie Himalajų papėdės.
Remiantis mokslininkų išvadomis, išanalizavusiais daugiau nei 60 skirtingų citrusinių vaisių veislių genominius duomenis, paskelbtus mokslo žurnale „Nature“, jei prieš 8 milijonus metų būtumėte norėję stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių, tai vienintelė vieta, kurią galėjote gauti tai buvo Himalajų papėdės.
Kartusis apelsinas, taip pat žinomas kaip Sevilijos apelsinas ir „Bigarade“, yra tvirta, visžalių citrusinių augalų rūšis, kuri yra vietinė Indijos kultūra. Taip pat auginama Ispanijoje, Sicilijoje, Maroke, JAV pietuose ir Karibuose – įvairiuose panašaus klimato regionuose. Citrus aurantium var. „amara“ yra Citrus maxima (pomelo) ir Citrus reticulata (mandarinas) hibridas ir yra mėgstamiausias vaisius, naudojamas marmeladams, regioniniams kulinarijos gaminiams, marinatams, likeriams ir kitoms gėrimų kvapiosioms medžiagoms, tirpikliams ir natūraliems parfumerijos gaminiams gaminti. Gamyboje karčiųjų apelsinų aliejus naudojamas farmacijoje, kosmetikoje ir muiluose.
MĖTA karčiųjų apelsinų eterinis aliejus kilęs iš Sicilijos.
Gamybos būdas
Karčiojo apelsino aliejus gaminamas iš šviežių žievelių šalto spaudimo būdu, surenkant viską, kas išspausta. Tada šviežios išspaudos nuskaidrinamos ir filtruojamos. Norint pagaminti 1 kg eterinio aliejaus, reikia iki 150 – 200 kg karčiojo apelsino žievelių.
Aliejaus pobūdis
Karčiojo apelsino aliejus yra šviesiai geltonos arba blyškiai žalios spalvos skystis, turintis ypač turtingą specifinį kvapą. Kaip rodo pavadinimas, karčiojo apelsino eterinis aliejus kvepia kaip tobulas vidurkis tarp apelsinų aliejaus saldumo ir nedidelio greipfrutų aliejaus kartumo. Tai prideda įdomią natą prie natūralių parfumerijos preparatų.
Aromato nata – viršutinė. Aromatas išlieka iki 24 valandų.
Natūralios parfumerijos specialistai vertina puikias, pakeliančias karčiojo apelsino aliejaus savybes. Jis puikiai dera su gėlių kvapais, atskleisdamas jų grožį, ko negalima pasakyti apie kitus citrusinių vaisių aliejus. Dėl išskirtinio karčiojo apelsino aliejaus aromato jam teikiama pirmenybė kuriant aukščiausios klasės kvepalų kompozicijas.
Pagrindinės sudedamosios dalys:
D-Limonenas | 89.7 – 99.0% |
beta-Myrcenas | 1. 6 – 2.4% |
Linaloolis | 0.1-2.0% |
alpha-Pinenas | 0.3-2.8% |
Dekanalis | |
Sabinenas | 0.03 -1.8% |
Linalyl acetatas | 1.17-2.0% |
gama-Terpinenas | 5.0 – 11.4% |
beta -Pinenas | 0.40-0.57% |
Neralis | 0.01 – 0.05% |
Citronelolis | |
Citronelalis | |
alpha-Tujenas | |
alpha -Terpinenas | |
alpha -Felandrenas | 0.0 – 0.06% |
Geranialis | 0.01 – 0.04% |
Raminantis, antispazminis, stimuliuojantis virškinimą, antikoaguliantas, liesinantis.
Terapinės savybės
Terapinės karčiojo apelsino savybės yra blogo virškinimo, vidurių užkietėjimo ir kepenų perkrovos gydymas, kai naudojamas masažo mišiniuose.
Valomasis, stimuliuojantis ir tonizuojantis kartaus apelsino eterinio aliejaus poveikis yra puikus būdas pridėti kitų limfos stimuliatorių, skirtų edemos celiulitui gydyti, arba kaip detoksikacijos programos dalį. Venų varikozė ir veido kapiliarinės kraujagyslės gerai reaguoja į šį eterinį aliejų, ypač kai veido procedūros metu sumaišomos su kiparisų aliejumi. Kai kuriems aromaterapeutams pavyko spuogus gydyti šiuo aliejumi, galbūt dėl antiseptinių savybių.
Karčiųjų apelsinų žiedų ir karčiųjų apelsinų aliejus vartojamas virškinamojo trakto sutrikimams, įskaitant žarnyno opas, vidurių užkietėjimą, viduriavimą, kraują išmatose, nukarusią (išplitusią) išangę ar tiesiąją žarną ir žarnyno dujas. Šios karčiojo apelsino augalo dalys taip pat naudojamos reguliuojant riebalų kiekį kraujyje, mažinant cukraus kiekį kraujyje žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujotakos stimuliavimui, „kraujo valymui“, kepenų ir tulžies pūslės sutrikimams, inkstų ir šlapimo pūslės ligoms gydyti ir raminantis vaistas nuo miego sutrikimų.
Aromaterapijos naudojimo būdai
Nerimas, nervingumas, astenija, galvos svaigimas; nusiskundimai virškinimu, vidurių pūtimas, skrandžio spazmai, pilnakraujystė, toksemija, kraujotakos silpnumas ir venų sąstovis.
Psichologinis profilis
Palengvina stresą ir sumažina nerimą. Emocinėje sistemoje karčiųjų apelsinų eterinis aliejus labai pakelia ir suteikia energijos kūnui, tačiau ramina protą ir emocijas. Jis naudojamas ajurvedos medicinoje kaip pagalbinė priemonė meditacijai ir gali būti labai naudingas malšinant stresą ir nerimą. Teigiama, kad iš difuzoriaus sklindantis karčiųjų apelsinų aliejaus aromatas padeda išsklaidyti pyktį ir nusivylimą tiek suaugusiems, tiek vaikams!
Puikiai tinka naudoti su:
bergamočių, cinamono, citrinų, greipfrutų, gvazdikėlių, kadagių, kalendrų, levandų, mėtų, muskatinių šalavijų, nerolio, pušų, ramunėlių, rozmarinų eteriniais aliejais.
Mūsų saugos patarimai
Karčiųjų apelsinų eterinis aliejus yra fototoksiškas. Kad būtų išvengta fototoksinės reakcijos pavojaus, rekomenduoja maksimali 1,25% koncentracija, jei tepate odą.
Įspėjimai
Venkite naudoti karčiųjų apelsinų aliejų, kuris oksidavosi dėl didesnės odos jautrinimo rizikos. (žr. „Tisserand and Young“).
Kitos rūšys
Kartu su „Neroli“ (apelsinų žiedų) ir „Petitgrain Bigarade“ (apelsinų lapų) eteriniais aliejais ir absoliutais karčiojo apelsino eterinis aliejus turi vieną iš trijų svarbių aromatų, gautų iš Citrus aurantium var. amara.
Nuorodos:
R. Tisserand, R. Young, E. M Williamson “Essential Oil Safety. A Guide for Health Care Professionals”, Churchill Livingstone ELSEVIER, 2014
R. Balz “The Healing Power of Essential Oils”, LOTUS LIGHT SHANGRI-LA, Twin Lakes, 1996
J. Lawless, The Encyclopedia of Essential Oils (Updated Edition), London: Harper Thorsons, 2014
B.M. Lawrence, Essential Oils 1981-1987 (Wheaton: Allured Publishing, 1989), 39-40.
P.Dugo, L. Mondello, E. Sebastiani, et al., Identification of Minor Oxygen Heterocyclic Compounds of Citrus Essential Oils by Liquid Chromatography-Atmospheric Pressure Chemical Ionisation Mass Spectrometry. (Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies 22, 1999), 2991-3005.
B.M. Lawrence, Progress in Essential Oils, Number 2. (Perfumer & Flavorist 25, 2000), 46-49. SCCP, Opinion on Furocoumarins in Cosmetic Products. (Scientific Committee on Consumer Products, 13-Dec.-2005), SCCP/0942/05.